Przepis poleca s. Samuella, honoratka z Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.
Składniki:
4 plastry schabu
2 plastry szynki lub boczku
4 plastry żółtego sera
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Panierka:
½ szklanki tartej bułki
¼ szklanki grysiku
3 łyżki posiekanych płatków migdałów
3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
mąka
jajko
olej do smażenia
Wykonanie:
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa i polać sosem sojowym, ewentualnie przyprawić solą, pieprzem i odstawić. W tym czasie przygotować panierkę - wymieszać bułkę z grysikiem, migdałami i orzechami włoskimi. Na dwa kotlety układać po plasterku szynki lub boczku i po dwa plastry żółtego sera, przykryć pozostałymi plastrami schabu, sklejając brzegi. Tak przygotowane kotlety obtaczać w mące, jajku i panierce. Smażyć na oleju na złoty kolor. Można podawać z ziemniakami i duszonymi pieczarkami.