Reklama

Zdrowa dieta dla sprawnych stawów

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeszcze nikt nie udowodnił, że stan naszych stawów zależy od prawidłowej diety. Jednak doniesienia naukowe świadczą o tym, że skład diety wspomaga leczenie urazów i stanów zapalnych stawów, a także utrzymywanie ich w dobrym stanie przez długie lata.
Oczywiście, ruch czy regularna aktywność fizyczna zalecane są jako jedna z podstawowych metod pozwalających na wzmocnienie kości i mięśni oraz utrzymanie prawidłowej ruchomości stawów. Jednak zbyt intensywne, przeciążające ćwiczenia mogą nadwerężać stawy, sprzyjać ich urazom i powodować ból.
Jednym z warunków sprawnego funkcjonowania naszych stawów jest ich dobre „odżywianie”.
Spożywanie urozmaiconych posiłków, dostarczających wszystkich niezbędnych składników odżywczych jest podstawą utrzymania zdrowia. Niestety, powinniśmy liczyć kalorie, co - jak wiadomo - pomaga uniknąć otyłości, która jest uznawana za jeden z podstawowych czynników sprzyjających chorobom stawów. Co powinniśmy jeść w okresie wiosenno-letnim? Potrawy bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3. Najbogatszym źródłem tych kwasów są tłuste morskie ryby, takie jak np.: sardynka, łosoś, śledź oraz tuńczyk, a także oleje roślinne, tj. rzepakowy, lniany, z orzechów włoskich i pestek.
Zbyt intensywny wysiłek fizyczny prowadzi do zaburzeń w tworzeniu się kolagenu. Kolagen jest białkiem stanowiącym 30 proc. białek naszego organizmu, występującym w największych ilościach w miejscach takich, jak: ścięgna, więzadła, stawy, krążki międzykręgowe (dyski). Dobrze by było, gdyby na naszym stole znalazły się produkty bogate w kolagen, a więc zawierające żelatynę. Mogą to być wszelkiego rodzaju galarety i galaretki przyrządzone na bazie wywarów warzywnych i bulionów mięsnych czy też najzwyklejsze galaretki owocowe.
Ważne jest również spożycie odpowiedniej ilości witamin C i B6. Witamina C jest niezbędna w przemianach aminokwasów lizyny i proliny w związki tworzące strukturę kolagenu, natomiast witamina B6 korzystnie wpływa na przemiany kolagenu i proces kostnienia chrząstek. Dużo witaminy C zawierają natka pietruszki, papryka, owoce cytrusowe czy rzeżucha.
Glukozamina i chondroityna to jedne ze składników tkanki chrzęstnej. Glukozamina w żywności występuje w śladowych ilościach, dlatego jedynym sensownym jej źródłem są suplementy, także wspomagające leczenie zapalenia oraz zmian degeneracyjnych kości i stawów. Z racji tego, że sprzyjają regeneracji i pomagają zmniejszyć bóle, są wskazane dla osób po 40. roku życia, polecane sportowcom, osobom narażonym na przeciążenia układu ruchu oraz po przebytych urazach. Ich atutem jest to, że nie wywołują efektów ubocznych. Ważnym składnikiem jest też kwas hialuronowy, który wspomaga leczenie ubytków stawów i tkanek, zwiększa lepkość mazi stawowej, dzięki czemu zapewnia pozbawiony tarcia ruch stawu, a także nawilża i odżywia chrząstkę stawową. Kwas hialuronowy u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów wpływa na mechanikę stawu, czyli przywrócenie właściwej masy HA w płynie stawowym, a także na proces zapalny. Najbardziej efektywne i racjonalne jest systematyczne podawanie kwasu hialuronowego - ruchliwość zwyrodniałego stawu poprawia się, a proces odżywiania chrząstki znacznie się usprawnia.
Preparaty z kwasem hialuronowym powinny stosować osoby w podeszłym wieku z rozwiniętą chorobą zwyrodnieniową, osoby po przebytych urazach stawów oraz po zabiegach operacyjnych na stawach, u których wskazane jest zwiększenie puli dostępnego kwasu hialuronowego koniecznego do prawidłowego procesu gojenia tkanek, a także osoby o małej aktywności fizycznej, u których należy poprawić warunki odżywienia chrząstki. Okres wiosenno-letni sprzyja spacerom i ruchowi na powietrzu, pamiętajmy o tym, odżywiajmy się zdrowo, a nasze stawy będą długo w dobrej kondycji.

(dhj)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2012-12-31 00:00

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niech miłość do Maryi będzie sprawdzianem polskiego ducha

2024-05-03 23:18

[ TEMATY ]

Jasna Góra

abp Wacław Depo

uroczystość NMP Królowej Polski

Karol Porwich / Niedziela

– Maryja, Królowa Polski, to tytuł, którym określił Bogarodzicę 1 kwietnia 1656 r. król Jan Kazimierz podczas ślubów lwowskich, by dramatyczne wówczas losy Ojczyzny i Kościoła powierzyć Jej macierzyńskiej opiece – przypomniał na rozpoczęcie wieczornej Mszy św. w intencji archidiecezji częstochowskiej o. Samuel Pacholski, przeor Jasnej Góry. Eucharystia pod przewodnictwem abp. Wacława Depo, metropolity częstochowskiego. oraz Apel Jasnogórski z udziałem Wojska Polskiego zwieńczyły uroczystości trzeciomajowe na Jasnej Górze. Towarzyszyła im szczególna modlitwa o pokój oraz w intencji Ojczyzny.

Witając wszystkich zebranych, o. Pacholski przypomniał, że „Matka Syna Bożego może być i bardzo chce być także Matką i Królową tych, którzy świadomym aktem wiary wybierają Ją na przewodniczkę swojego życia”. Przywołując postać bł. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, który tak dobrze rozumiał, że to właśnie Maryja jest Tą, „która zawsze przynosi człowiekowi wolność, wolność do miłowania, do przebaczania, uwolnienie od grzechu i każdego nieuporządkowania moralnego”, zachęcał wszystkich, by te słowa stały się również naszym programem, który będzie pomagał „nam wierzyć, że zawsze można i warto iść ścieżką, która wiedzie przez serce Królowej”.

CZYTAJ DALEJ

Złoty Krzyż Zasługi dla włoskiej dziennikarki i kierownika sekcji polskiej Vatican News

2024-05-03 13:58

[ TEMATY ]

ks. Paweł Rytel‑Andrianik

złoty Krzyż Zasługi

Włodzimierz Rędzioch/Niedziela

Ze wzruszeniem przyjąłem wraz z Manuelą Tulli, dziennikarką ANSA, odznaczenie Pana Prezydenta RP za upowszechnianie wiedzy o Polakach ratujących Żydów na arenie międzynarodowej – tak decyzję prezydenta Andrzeja Dudy o przyznaniu odznaczenia skomentował ks. Paweł Rytel-Andrianik kierujący polską sekcją mediów watykańskich. Uroczystość odbyła się w czwartek 2 maja wieczorem w Ambasadzie RP przy Stolicy Apostolskiej.

Manuela Tulli i ks. Paweł Rytel-Andrianik są autorami książki o rodzinie Ulmów „Zabili nawet dzieci” opublikowanej po włosku i angielsku. Wersje polska, hiszpańska, portugalska i chińska są w przygotowaniu. Pozycja spotkała się z uznaniem odbiorców w różnych krajach. Jest ona wspólnym spojrzeniem Włoszki i Polaka na historię rodziny Ulmów w kontekście historycznym. Powstała i została wydana we współpracy z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim Jana Pawła II.

CZYTAJ DALEJ

Warszawa/ W sobotę rozpoczyna się w parafiach peregrynacja relikwii rodziny Ulmów

2024-05-04 07:58

[ TEMATY ]

relikwie

peregrynacja

Marzena Cyfert

Relikwie bł. Rodziny Ulmów

Relikwie bł. Rodziny Ulmów

W sobotę w parafiach archidiecezji warszawskiej i diecezji warszawsko-praskiej rozpoczyna się peregrynacja relikwii błogosławionej rodziny Ulmów - Józefa i Wiktorii i ich siedmiorga dzieci zamordowanych przez Niemców w 1944 r. za ratowanie Żydów. Potrwa do 18 maja.

Peregrynacja rozpocznie się 4 maja w bazylice archikatedralnej św. Jana Chrzciciela na Starym Mieście, gdzie o godz. 19.00 mszy św. będzie przewodniczył kard. Kazimierz Nycz.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję