Składniki:
1 brokuł na 2 osoby -około 0,5 kg
oliwa z oliwek
czosnek
4-5 małych filetów z anchois (z puszki)
100-125 g na osobę suchego makaronu „tortiglioni”
Wykonanie:
Brokuły umyć, odcedzić i rozdzielić na różyczki. Na głębokiej patelni podsmażamy na oliwie (ok. 3 łyżki) 2 rozkrojone ząbki czosnku. Do dużego garnka wrzucamy makaron, pokrojone brokuły i gotujemy w osolonej wodzie, aż makaron będzie „al dente”. Jeżeli używamy też anchois, wtedy zanim dodamy makaron i brokuły, kładziemy 4-5 filecików na patelni na 2 minuty i czekamy aż rozpuszczą się. Odcedzamy makaron z brokułami i wrzucamy na patelnię, na której podsmażyliśmy czosnek i anchois. Jeżeli czosnek nie jest tolerowany, można go wcześniej wyrzucić. Krótko mieszamy i podajemy natychmiast.
Pomóż w rozwoju naszego portalu