Reklama

Z zakonnej kuchni

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Jak przyrządzić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym podpowiada Dobrochna Banaszkiewicz, pochodząca z Częstochowy. Po studiach muzycznych w Madrycie została tam na stałe. Gotowanie to jej druga pasja, po muzyce. W swoim domu wprowadziła wiele polskich potraw, dominują jednak hiszpańskie, a od czasu do czasu gotuje we włoskim stylu.

Składniki:

80 dag fasolki szparagowej
40 dag pomidorów
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka cukru
oregano
bazylia
sól

Wykonanie:

Fasolkę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić, zachowując część wody z gotowania. Pomidory pokroić w ósemki, chwilę poddusić w odrobinie wody. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory oraz przyprawy i podsmażać na wolnym ogniu ok. 20-30 min często mieszając, żeby sos się nie przypalił. Wymieszać fasolkę z sosem, dodając niewielką ilość wody z gotowania fasolki (ok. pół szklanki).

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dzieci w „strajku żywności”

Niedziela kielecka 46/2012, str. 8

[ TEMATY ]

dzieci

żywność

korowód

T. D.

Korowód dziecięcy przeszedł ul. Sienkiewicza

Korowód dziecięcy przeszedł ul. Sienkiewicza

W barwnym korowodzie - w kostiumach, czapeczkach, z transparentami, emblematami i przeróżnymi gadżetami związanymi z produktami żywnościowymi, ok. 200 dzieci przemaszerowało ulicami Kielc, aby w Międzynarodowym Dniu Walki z Ubóstwem (17 października) zwrócić uwagę na problem nieposzanowania żywności. W ramach obchodów znalazły się także: seminarium naukowe zorganizowane przez Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, spotkania w miejscach upamiętnienia ofiar bezdomności i nędzy oraz Msza św.

CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2021 r.

Czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.

CZYTAJ DALEJ

Abp Gallagher na Szczycie ONZ: nakarmienie głodnych to za mało

2021-09-25 15:35

Adobe Stock

W trwającym Szczycie Systemów Żywnościowych ONZ uczestniczą przedstawiciele Stolicy Apostolskiej. Abp Paul Gallagher, sekretarz ds. relacji z państwami, podczas swojego wystąpienia zaznaczył, że istnieje pilna potrzeba zintensyfikowania międzynarodowych działań na rzecz przekształcania systemów żywnościowych oraz zwalczania braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia. „Głód jest powodem do wstydu” – powiedział duchowny.

Watykański odpowiednik ministra spraw zagranicznych przypomniał słowa Papieża Franciszka, że głód w XXI wieku jest nie tylko tragedią ludzkości, ale także prawdziwym powodem do wstydu. Konieczne jest podjęcie skutecznych działań, zamiast nieustannego formułowania deklaracji i strategii. Według Ojca Świętego, należy dążyć m.in. do wzmocnienia lokalnych gospodarek i zapewnienia ogólnodostępnej zdrowej diety, przy jednoczenym ograniczeniu marnotrawienia żywności, zrównoważeniu środowiska i poszanowaniu lokalnych kultur.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję